perjantaina, elokuuta 27, 2010

Siltavuorenranta


Näytä suurempi kartta


Siltavuorenrannan pätkä Pitkänsillan kupeessa on monen helsinkiläisen elokuvissakävijän tuttu. Takavuosina paikalla sijaitsi piskuinen elokuvateatteri, jossa ainakin minun nuoruudessani näytettiin myös laatufilmejä. Teatterin nimeä en muista, mutta niitä lienee ollut ajan mittaan useita.

Viimeiset kymmenkunta vuotta tiloissa on pitänyt majaa KokoTeatteri, ja sattuneesta syystä minullakin on ollut pitkästä aikaa asiaa näille nurkille. Pienen pieni aukio teatterin edustalla on pittoreski kuin mikä, mutta tunnelmallinen näkymä katkeaa Kansallisarkiston käytössä olevaan vanhaan makasiinirakennukseen jo ennen kuin se on kunnolla ehtinyt alkaakaan.

Samassa rakennuksessa Unioninkadun puolella toimi aikoinaan myös Veikko Leväahon legendaarinen anarkistiklubi. Katutason alapuolella sijainneessa kellarikämpässä kokoonnuttiin ahkerasti ja parannettiin maailmaa. Klubi oli aina auki ja ovi tultiin avaamaan, kunhan osasi tömistellä kivijalassa ollutta tuuletusritilää. Itse muistan käyneeni klubilla kerran joskus 70-luvun puolivälissä, luultavasti oraansuojelijatoverini Juha Olavisen kutsusta. Ellen erehdy, sillä kertaa mukana oli myös runoilija Leif Färding.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti