tiistaina, syyskuuta 07, 2010

Kauppalantie II


Näytä suurempi kartta


Lars Sonckin piirtämä entinen puhelinkeskus vuodelta 1928. Aivan viimeaikaisesta tilanteesta en tiedä, mutta kun viimeksi pari vuotta sitten kurkistin ensimmäisen kerroksen ikkunoista sisään, rakennus oli tyhjillään. Komea, kolholla tavalla synkkä autiotalo, joka työntyy esiin Kauppalantietä sivuavasta jyrkästä rinteestä ja erottuu ympäristöstään, mutta jossa ei ole mitään merkkejä sen paremmin omistajasta kuin käyttötarkoituksestakaan.

Muista en osaa sanoa, mutta ainakin ensimmäisessä kerroksessa kadun puolen ikkunat paljastavat ison yhtenäisen tilan, josta saisi pienin muutoksin hulppean loft-asunnon. Näkymäkään ei olisi hullumpi: Hämeenlinnanväylään rajoittuva puistoalue, jota halkoo pikkuruinen joki nimeltä Mätäpuro, jonka vanhaa lohikantaa on viime vuosina pyritty elvyttämään istutuksin.

Joka tapauksessa eri aikakaudet jättävät pitkään säilyvät jälkensä. Alueen modernisaatio alkoi jo kauan ennen huvilakaupunginosan puutaloasutuksen purkamista. Sähkövalo Huopalahteen vedettiin 1918, ja keskuksen rakentamisajankohdasta päätellen alueen varhaiset omaksujat saattoivat hankkia ensimmäiset puhelinliittymänsä kymmenen vuotta myöhemmin. Toisaalta Kauppalantie, tai silloinen Asematie, asfaltoitiin koko pituudeltaan vasta 1938.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti