keskiviikkona, syyskuuta 08, 2010

Kauppalantie III


Näytä suurempi kartta


Klassismia edustava tiilirakennus Kauppalantien ja Vanhan Turuntien kulmauksessa on sekin jäänne entisiltä ajoilta. Pahoin rapistumaan päässyt rakennus on ollut pari vuotta tyhjillään, kuten ikkunoita peittävistä levyistä voi päätellä, ja totta kai myös talonvaltaajat ovat olleet kiinnostuneet sen tulevasta käytöstä. Ennen rakennuksen tyhjentämistä liiketiloissa toimi vuosikausia Piilolan kukkakauppa, ja vasemmanpuoleisessa päädyssä myytiin viimeksi golftarvikkeita.

Useimmat muistavat rakennuksen Elannon myymälästä. En oikeastaan osaa edes katsoa sitä ilman, että kuvittelen tutun tekstin mielessäni. Toisaalta en ole varma, osaisinko enää sijoittaa logon tai sen kirjasimet oikeaan paikkaan, katolle vai ikkunoiden yläpuolelle. Tai olivatko ne vanhaa koukeroista vai uudempaa vähäeleistä tyyppiä? Luultavimmin sekaannus mielessäni johtuu siitä, että rakennus on vuosikymmenten mittaan nähnyt ne molemmat.

Rakennuksen julkisivu ja katto on suojeltu, ja ennakkotietojen mukaan siihen on remontin jälkeen tulossa sekä asuntoja että liiketiloja.

Vielä muuan yksityiskohta. Kuvassa tämä kahden kadun risteyksessä sijaitsevan rakennuksen muodostama kulma näyttää suoralta, vaikka todellisuudessa se on huomattavasti loivempi. Loivuus tekee talosta hahmoltaan mieluummin kaarevan eikä kulmikkaan, ja saa sen näyttämään huomattavasti massiivisemmalta.

Vaikka kyseessä on alunperin liikerakennus logoineen ja näyteikkunoineen, on se myös Etelä-Haagaan kuuluva maamerkki, samaan tapaan kuin Sokoksen ja Stockmannin tavaratalot keskustassa. Se ei markkinoi vain itseään, vaan ilmoittaa koko olemuksellaan, että tästä alkaa kokonainen uusi kaupunginosa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti