lauantaina, marraskuuta 09, 2013

Laitakaupungilla 1
Mihin kaupunki päättyy? Helsingissä on monia kortteleita, kadunpätkiä ja yksittäisiä rakennuksia, jotka sijaitsevat tai ovat joskus sijainneet kaupungin laidalla, siinä missä tiivis kaupunkirakentaminen yhtäkkiä loppuu ja jonka jälkeen alkaa jotain muuta.

Tämä tässä on yksi sellainen paikka. Ollaan Näkinkujalla Hakaniemessä. Aikaa sitten tähän päättyi kantakaupungissa asuminen, ja tästä itään alkoivat Sörnäisten teollisuuskorttelit. Sittemmin seutu on kovasti muuttunut. Kuvan oikeassa reunassa näkyy jo uudempaa asuntotuotantoa, ja jos tässä kohtaa kääntyy kannoillaan, edessä on Merihaka, sekin esimerkki aikansa kaupunkirakentamisesta.

Tapani mukaan lisään tähän pari henkilökohtaista muistelusta.

Ainakin vielä kuusikymmentäluvulla kuvassa näkyvän punaisen pakettiauton takana erottuvassa pikku liikehuoneistossa sijaitsi jonkinmoinen romukauppa. Joskus 60-luvun puolivälissä kävin sieltä ostamassa pyörät rakentamaani mäkiautoon. Matka kotikonnuiltani Espoon Tapiolasta Helsingin "laitakaupungille" oli monessa mielessä pitkä, yksi ensimmäisistä kaupunkiretkistäni ilman vanhempien seuraa. Nykyään huoneistossa pitää majaa hiukan nykyaikaisempi yritys, nimeltään Outo.

Myös toinen reissuni näille seuduin on jäänyt mieleen. Kivenheiton päässä tästä eli Näkinkujan ja Merihaan välistä lähtee 1961 valmistunut Hakaniemen silta. Kuten itäisiin lähiöihin bussilla matkustaneet muistavat, sillan alla majaili pitkin kuusikymmentälukua ja vielä seuraavaakin vuosikymmentä joukoittain asunnottomia alkoholisteja. Isäni vei minut paikalle jouluaattona 1968 tai 1969. Sillan alla nuotion ympärillä istui ja makoili ryhmä vaitonaisia miehiä. Isäni kyseli miesten kuulumisia ja ojensi tuliaisiksi lahjaksi saamamme ylimääräisen joulukinkun. Lyhyen vierailun päätteeksi toivotimme puolin ja toisin Hyvää Joulua!


Näytä suurempi kartta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti