lauantaina, marraskuuta 09, 2013

Laitakaupungilla 3


Näytä suurempi kartta


Pyhän Marian katolinen kirkko Meilahdessa muodostaa ikään kuin parin edellisessä tekstissä mainitun Paavalin kirkon kanssa. Tässä tapauksessa kirkko sijaitsee kaupungin länsilaidalla, oikeastaan kantakaupungin luoteisnurkassa, laajan ja toiselta laidaltaan historiallisen huvilakaupunginosan siinä puoliskossa, jota voidaan kutsua kaupunkimaiseksi.

Kuten kuvasta näkyy, kirkkorakennus on pystytetty sananmukaisesti rajalle: matkaa kirkkoa sivuavaan liikenneväylään on tiukimmillaan metri tai kaksi, eli käytännössä rakennuksen ja tien väliin jää pelkkä kapea jalkakäytävä. Rakennuksen päädyssä erottuva pikkuruinen ovi on kiintoisa. Olen aina ajatellut, että sitä käytetään, kun Paavi haluaa piipahtaa talossa tuntemattomana, incognito.

Vuosikymmenten mittaan olen kulkenut kirkon ohi satoja ja taas satoja kertoja, enimmäkseen bussilla, raitiovaunulla tai autolla, seitsemänkymmentäluvun alkuvuosina myös skootterilla, polkupyörällä yhteensä ehkä puolen kymmentä kertaa, jalkapatikassa vieläkin harvemmin. Vaikka Tukholmankadun ja Paciuksenkadun risteys kuuluu ja on kuulunut vakituisiin reitteihini jo yli puolen vuosisadan ajan, se ei ole minulle liikennevaloja lukuun ottamatta pysähtymisen paikka, puhumattakaan että olisin koskaan käynyt sisällä itse kirkossa. Ehkä on jo aika tuntea tarkemmin tämäkin kaupungin laita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti