maanantaina, marraskuuta 11, 2013

Laitakaupungilla 5


Näytä suurempi kartta


Nyt ollaan tämän sarjan ja ehkä koko blogin ytimessä. Matkaa edellisen päivityksen näkymästä tähän on vain muutama sata metriä: pieni pätkä siinä mainittua Ruoholahden siltaa erottuu kuvan oikeassa reunassa, pysäköinnin kieltävän liikennemerkin takana.

Paikka on Ruoholahdenkadun ja Köydenpunojankadun kulma, ja kuvassa keskellä näkyvä rakennus on Fennian entinen tupakkatehdas. Täällä tehtiin Työmiehiä. Kun rakennus valmistui 1913, kyseessä oli luultavasti kantakaupungin läntisin kivitalo. Vuonna 1964 rakennukseen muutti sanomalehti Uusi Suomi. Lehden vuonna 1956 valmistuneen kirjapainon nurkka näkyy kuvassa oikealla. Tämä oli vielä sitä aikaa, kun sanomalehtiä toimitettiin ja painettiinkin kantakaupungissa. Painotalon tieltä muuten purettiin osa vieläkin jäljellä olevista Ruoholahden villoista.

Sarjan idea kaupungin laidasta toteutuu. Ollaan Ruoholahden (vai pitäisikö sanoa Hietalahden) äärimmäisessä nurkassa, tai ainakin joskus oltiin. Ja vaikka paikka on vilkkaiden liikenneväylien rajaama, harvalla on asiaa juuri tähän kulmaukseen, näille eristyksiin jääneille kadunpätkille. Tupakkatehtaan työläiset ovat jo kauan sitten kadonneet. Ehkä joku pystyy vielä kuvittelemaan toimittajien laumat kulkemaan kadun poikki matkalla kortteliravintola Kannakseen, joka sijaitsi ja sijaitsee yhä kadunkulman päässä.

Muutoksen mahdollisuus on kuitenkin olemassa. Kaupungin keskustasta lähtevä kevyen liikenteen väylä Baanahan päättyy juuri näille nurkille. Se liittää laidan keskukseen.

Entä viittaus koko blogin ytimeen? Ajatusta on vaikea selittää, eikä sitä varsinkaan ole helppo saada näkyviin Googlen tekniikalla. Tässä kadunkulmassa on kuitenkin minulle henkilökohtaisesti jotain erityistä. Paikka on ensinnäkin ainutlaatuinen, eikä sen tunnelma toistu missään muualla, ainakaan minun silmissäni. Toisaalta kyse on jostain yksityisestä, melkein intiimistä muistosta, jonka alkulähdettä en osaa paikallistaa tai määritellä. Kun seison tässä kulmauksessa, näen jotain mitä ei enää ole, kukaties ei koskaan ollutkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti